“Wow wat een innoverende sector!” - World Horti Center
22.03.2021

“Wow, wat een innoverende sector!” 

Bijna 400 studenten worden tijdens de CollegeTour in World Horti Center geïnspireerd door de veelzijdige kansen in de glastuinbouwsector.

Vmbo, mbo, hbo en wo-studenten konden op 19 maart onder begeleiding van dagvoorzitter Rob Veenman het hemd van het lijf vragen aan futurist Richard van Hooijdonk, Peter Zaat van Beekenkamp Group, Ab van Staalduinen van Gearbox, Edith Bentvelsen van Ter Laak Orchids, Richard Hartensveld van Schenkeveld Tomaten en Meiny Prins van Priva. ‘Groenten en bloemen groeien allang niet meer in aarde, data sturen het gehele productieproces aan en door ICT kun je autonoom telen.’ Een kleine greep uit de diversiteit aan vragen en stellingen die de revue passeerden. 

“In de glastuinbouw zien we een verschuiving van werkzaamheden. Met de komst van engineering, robotisering en Internet of Things, hebben we de komende jaren vooral veel technische handjes nodig,” aldus Jacco Vooijs, voorzitter Glastuinbouw Westland. En dus nodigden zij een breed scala aan studenten uit voor CollegeTour: een hybride evenement dat jong talent moet triggeren voor een carrière in de ‘glazen’ sector.

Futuroloog Richard van Hooijdonk, benadrukt dat de glastuinbouw meer moet innoveren om voorop te blijven. "Herhalende arbeid raakt eruit in de tuinbouw. De landbouw is ongelofelijk arbeidsintensief en milieu intensief. Met alle respect, daar moeten we wat aan doen. Ieder agrarisch bedrijf wordt een tech-bedrijf. De sector zal een verschuiving maken van Horticulture naar Hortitech.” 

“Veel studenten met een technische afstudeerrichting hebben geen idee van de enorme uitdaging in de glastuinbouw, terwijl zij daar juist en goede en voor hen een interessante bijdrage aan kunnen leveren. Daar geven wij met CollegeTour inzicht in!” vult Angelique van der Poel, verenigingsmanager VNO-NCW Westland-Delfland, aan. Daarnaast zien we dat de jeugd tegenwoordig graag wil bijdragen aan een maatschappelijk hoger doel. Het bijdragen aan kwalitatief hoogwaardige voeding van mensen en prachtige bloemen waar dan ook ter wereld, dat kan per uitstek in de glastuinbouw.

CollegeTour vond voor de derde keer plaats in World Horti Center en werd georganiseerd door Glastuinbouw Westland en VNO-NCW Westland-Delfland. 

CollegeTour terugkijken? Dat kan via onderstaande button!