Ons pand - World Horti Center

Ons pand,
een duurzaam hoogstandje

World Horti Center ambieert een bijdrage te leveren aan het welzijn en welbevinden van mensen, door oplossingen te bieden voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van waterkwaliteit, voedselvoorziening, voedselveiligheid en duurzaamheid. Dat laatste onderwerp zie je terug in het ontwerp van ons pand. Bij het ontwerp en bouw van het pand is natuurintegratie een belangrijk onderwerp geweest om uitdagingen als hittestress, wateroverlast en andere klimaatveranderingen het hoofd te bieden. De groene gevel van het onderwijsgebouw is niet alleen een echte eye-catcher, maar draagt door de insectvriendelijke bloemen en planten ook bij aan de biodiversiteit van de campus en de omgeving. Bovendien zet de bloeiende gevel de fijnstoffen van de nabijgelegen autoweg om en absorbeert het geluid. Door het jaar heen verandert de kleur van de gevel mee met de wisseling van de seizoenen. Binnen zorgen de groene wanden voor een aangenaam binnenklimaat en voor het gevoel dat je buiten bent. Bovendien is het pand toekomstbestendig gebouwd met respect voor mens en milieu.

Maar ook technisch is World Horti Center ‘groen’. Het gebouw staat bol van de duurzame toepassingen. Zo is gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen als aluminium en recyclebaar dubbel glas (HR++) en bestaat het dak uit zeer isolerend stegdoppelplaat. 

Naast de isolerende werking van stegdoppelplaat, reduceert het ook voor 40% aan licht en warmte van buitenaf, waardoor het in de zomer een aangename temperatuur blijft. Ook is het gebouw voorzien van vloerverwarming- en koeling die aangesloten zijn op een warmtepomp die voornamelijk draait op de 150.000 Watt van de zonnepanelen.

De kas met haar onderzoeksafdelingen van 6.400 m² is uitgevoerd met state-of-the-art toepassingen. Voor het telen van de gewassen in de onderzoeksafdelingen wordt hemelwater gebruikt. Klimaat gestuurde ventilatieramen zorgen voor natuurlijke ventilatie en in combinatie met schermdoek kan optimaal gebruik worden gemaakt van de weersinvloeden. De aanleg van de vier kilometer diepe aardwarmtebron Trias Westland aan de nabij gelegen Lange Broekweg zorgt in de toekomst voor de energievoorziening van het pand.

Ook is ons terrein uitgerust met diverse duurzame toepassingen. Zo is er een showcase rond water opgezet. Het doel van deze klimaatadaptieve maatregelen is het vergroten van de sponswerking van de directe omgeving door extra maatregelen te treffen: de aanleg van een wadi, halfverharding en grindkoffers. Lees daarover meer.

Daarnaast beschikt ons terrein over 8 parkeervlakken met laadpalen voor het opladen van elektrische auto's. Deze laadpalen kunnen gebruikt worden door onze bezoekers en zijn geschikt voor iedere elektrische auto. 

Ons pand is mede mogelijk gemaakt door:

Bekijk onze bouwpartners