Je ziet niet vaak zoveel techniek in een relatief kleine kas van 140 vierkante meter. De kas is gebouwd in een andere kas. Zo kunnen in de buitenste kas verschillende klimaatomstandigheden nagebootst worden. Voor de binnenste kas is dit dan het zogenaamde buitenklimaat. In de binnenste kas kan onderzoek gedaan worden naar hoe de teelt reageert op dat desbetreffende buitenklimaat.
Drie klimaatcomputers in één kas
De kas is gerealiseerd door negen bedrijven samen. Het is in eerste instantie bedacht voor Nederlandse studenten. Omdat deze kas alles bevat wat betreft teeltmogelijkheden kunnen studenten veel leren over de glastuinbouw. Deze unieke kas bevat namelijk drie verschillende klimaatcomputers: Priva, Hoogendoorn en Ridder Group. Het is de bedoeling dat er eenvoudig geschakeld kan worden tussen de verschillende klimaatcomputers. Studenten kunnen zo leren werken met verschillende computers.
Eerste onderzoek met komkommers
In de kas, die bestaat uit twee aparte afdelingen, kunnen naast elkaar onderzoeken worden uitgevoerd met verschillende nagebootste weersomstandigheden. Op dit moment wordt een test uitgevoerd met komkommers. In de rechter afdeling worden de komkommers geteeld onder optimale omstandigheden, zoals er normaal gesproken in Nederland geteeld wordt. De komkommers zijn dan na 21 dagen klaar om geoogst te worden. In de linker afdeling worden komkommers in een koeler klimaat geteeld. Dit om te kunnen laten zien wat er gebeurt als er teveel gekoeld wordt. Uit dit onderzoek blijkt dat deze komkommers pas na 25 dagen geoogst kunnen worden. Zo kunnen studenten en buitenlandse telers met eigen ogen zien waarom we in Nederland telen zoals we telen.