Hele wereld wil een hortihuis - World Horti Center
20.07.2019

Hele wereld wil een hortihuis

World Horti Center is inmiddels het nieuwste Nederlandse exportproduct. Het concept rond kennis en informatie in de glastuinbouw heeft wereldwijde belangstelling. Er zijn nu al concrete plannen voor buitenlandse WHC's in bijvoorbeeld China. Binnen afzienbare tijd komt er ook één Erbil in Noord-Irak.

,,Het bij elkaar brengen van ondernemers, onderwijs, overheid en onderzoek is wel bekend, maar niet dat deze partijen, zoals hier in Westland, onder één dak zijn samengebracht'', zegt Mark Zwinkels, verantwoordelijk voor de internationalisering van World Horti Center. ,,De formule van een hortihuis, een vaste ontmoetingsplek waar alle partijen elkaar kunnen treffen, blijkt uniek te zijn. Nergens is iets vergelijkbaars te vinden."

Peking
Uit een enquête onder bedrijven die binnen het WHC actief zijn, bleek al snel dat vooral in China belangstelling bestaat, met name in Peking, Shanghai en Hongkong. Na wederzijdse eerste contacten zijn er afspraken gemaakt met TUS Holdings, een Chinees bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwikkelen en ook beheren van bedrijfsterreinen, vertelt Zwinkels, die net weer terug is uit het Verre Oosten. ,,In Peking is nu een soort Floriade en op dat terrein zou een WHC perfect passen."

 

Daarnaast is vorige week een zogenoemde Letter of Intent getekend met de Koerdische projectontwikkelaar RedYar voor de realisatie van een kennis- en innovatiecentrum in Erbil in Koerdistan, in Noord-Irak. Beginnende besprekingen zijn gaande in Brazilië en Mexico en Zwinkels voorziet ook verdere contacten in Australië en Oezbekistan. Japan heeft eveneens interesse.

Concurrentie
Zwinkels is niet bang dat het elders realiseren van het WHC-format de buitenlandse concurrentie vergroot. ,,Natuurlijk kunnen zij alles kopiëren, maar onze kracht zit vooral in de samenhang van alle kennis en expertise. En er zijn ook voordelen voor ons."

Zwinkels legt uit dat het eigen World Horti Center 'nog niet af is'. ,,Wij zijn een afspiegeling van wat er gebeurt in de hortiwereld, dat is een continu wijzigend proces. We zien nu ook al in het buitenland dat een WHC niet precies hetzelfde wordt omdat de markt daar anders is.”

Gepubliceerd in AD Westland op 20 juli 2019

Tekst: Rien van den Anker