Icoon van wereldformaat in Westland - World Horti Center
23.05.2019

Icoon van wereldformaat in Westland

Als geboren Rotterdamse kan de aanblik van de Euromast of Erasmusbrug mij nog steeds met trots vervullen. Vooral in de avondschemering stralen deze stadse iconen een verrassende aantrekkingskracht uit. ‘De Zwaan’ laat niet alleen de harten van menig Rotterdammer, maar ook van hordes toeristen sneller kloppen. 

Westland heeft sinds 2017 ook zo’n stedenbouwkundig icoon: World Horti Center. Net als het aanschouwen van de Rotterdamse iconen, laat ook dit ‘Westlandse wonder’ mijn hart sneller kloppen. En dat doet Westland al sinds ik er neergestreken ben, zo’n 20 jaar geleden. Ik ben een bevoorrecht mens, want World Horti Center is mijn tweede thuisbasis, mijn werkstekkie. Als ik er naartoe rijd, kan ik me al verheugen op de energie die overal voelbaar is in het gebouw. De aanwezigheid van buitenlandse delegaties, studenten en zakenmensen die door elkaar lopen en zich verwonderen over onze state-of-the-art-tuinbouw, zich haasten om naar een les te gaan of mooie businessdeals maken, geven een enorme dynamiek. Ik vraag me af hoeveel Westlanders echt beseffen hoe hoog de Nederlandse tuinbouw wereldwijd staat aangeschreven.

World Horti Center werd op 7 maart 2018 officieel geopend door Koningin Maxima. Ze deed dat door een wereldbol letterlijk in beweging te brengen. Want de wereld is ons speelveld en ligt aan onze voeten. Landbouwminister Carola Schouten noemde Westland zelfs de kiemkamer van onze economie en zei over World Horti Center: ”dichterbij science fiction kun je niet zijn”, verwijzend naar ons innovatievermogen.

Wizzudat:

  • World Horti Center in haar eerste jaar 43.000 (zakelijke) bezoekers uit 57 landen ontving? De top 3: China, Zuid-Korea en Mexico.
  • 110 toonaangevende organisaties uit de Nederlandse tuinbouw & techniek zich hebben verbonden aan ‘het clubhuis van de tuinbouw’?
  • Het de enige plek op de wereld is waar ondernemers, overheid, onderwijs en onderzoek (de 4 O’s) intensief samenwerken en onder een dak leven?
  • Wereldberoemd architect Rem Koolhaas ons iconische gebouw twee maal bezocht? Hij zei: ”World Horti Center staat synoniem voor innovatief en experimenteel ondernemen.”

Ik hoop dat vele Westlanders zich realiseren dat de Nederlandse tuinbouw excelleert op vele fronten, zich ambassadeur voelen en dit ook vol trots uitdragen. Westland is dan op het oog wel stukken minder groen dan omliggende gemeenten, maar ‘groen’  zit wel in ons DNA verweven en is van kiem tot prachtig eindproduct overal te vinden. Dus de volgende keer dat je de Veilingroute oprijdt en World Horti Center in de verte ziet liggen, besef dan wat voor juweel we hier in handen hebben. En op z’n Westlands mag je dan best zeggen: “das helemaal goud!”  

Column Angelique de Wit

Geplaatst in Het Hele Westland op 22 mei 2019