Het geheim van Opti-flor laat zich moeilijk vangen. Grondleggers en neven Marco en René Hendriks kijken elkaar aan en denken na. ‘We werken aan constante kwaliteit en vernieuwing, vandaag en morgen”, legt René uit. “Het maakt niet uit waar je staat in onze organisatie, iedereen staat hier ten dienste van ons merk.” Twintig jaar geleden teelden zij nog volop tomaten, maar het ging steeds meer schuren om zich in de kostprijs gedreven markt te handhaven. Dus zochten ze uitdaging in het opkomende product phalaenopsis. In 1998 kochten ze voor deze teelt een bedrijf aan in Monster. Direct en nadrukkelijk kozen ze voor ontwikkeling van hun eigen merknaam Opti-flor. Dat was nog ruim voordat René het boek ‘Blue Ocean Strategy’ las, maar dat sloot wel aan op de zoektocht naar nog niet aangeboorde markten.
Steeds nieuwe ideeën
Bijna twintig jaar later is Opti-flor uitgegroeid tot marktleider en trendsetter in phalaenopsis. Afnemers vragen naar een orchidee van Opti-flor, voorzien van het herkenbare groene label met de merknaam. In de beginjaren waren het vooral de grootbloemige typen en de hoge kwaliteit die voor naam en faam zorgden. Inmiddels is het assortiment in breedte en diepte ontwikkeld. De collectie bestaat uit twintig productlijnen, van groot- tot kleinbloemig, van formeel gevormde bloemtakken langs stok of staaldraad tot losjes gebogen zoals de natuur het heeft bedacht. Een buitenbeentje en unicum is de Singolo-collectie, een éénbloemige phalaenopsis. “Dat is een verwijzing naar het venusschoentje, een orchidee die van nature ook één bloem heeft”, vertelt René. Heel recent is een nieuwe variant geïntroduceerd: een bloem met een gemarmerd uiterlijk. Behalve het zoeken naar steeds weer nieuwe variëteiten uit de duizend soorten die zij jaarlijks testen bedenken de neven en hun team nieuwe concepten. Zo ontwikkelden ze een watergeefsysteem, om consumenten langer te laten genieten van hun aankoop. Of bloem-bloem, een miniplantje in cadeauverpakking, om zomaar weg te geven. “We hebben de ambitie om ons productenpakket met passie verder te ontwikkelen. Dat doen we samen met onze medewerkers. Dat is een van de kernwaardes van ons bedrijf”, legt René uit.
Vaste relaties
Het bedrijf heeft in relatief korte tijd een grote professionaliseringsslag gemaakt. Inmiddels is de zevende locatie in bedrijf genomen. Als een olievlek breidt het bedrijf zich uit over het Westland, met inmiddels vestigingen in Monster, Poeldijk en Honselersdijk. “Wij hechten grote waarde aan onze vaste relaties”, vertelt Marco. “Met sommige leveranciers werken we al meer dan veertig jaar samen.” Niet de offerte is leidend, maar het vertrouwen in elkaar. Het bedrijf heeft een eigen projectontwikkelaar in dienst. Deze is continue bezig met vernieuwing en verbetering van processen. “Het is niet ons doel om de grootste te worden, maar wel de beste”, vinden de neven.
Duurzaamheid als leidraad
Opti-flor is een van de zeven aandeelhouders in het aardwarmteproject Vogelaer. Alle locaties zijn inmiddels aangesloten op deze warmtebron, waardoor 55% van de totale warmtevraag duurzaam is ingevuld. “Aanvullende warmte produceren we zelf met onze WKK’s”, legt Marco uit. “Uiteraard hebben we door het gebruik van aardwarmte een extra CO²-bron nodig. Die betrekken we van OCAP.” Het proceswater van deze kwekerij wordt volledig hergebruikt. Momenteel zijn ze bezig met de aanleg van ondergrondse wateropslag. “Duurzaamheid beperkt zicht niet tot energie, water en biologische bestrijding, want dat is vanzelfsprekend”, vinden Marco en René. “Het gaat veel verder. Het vakmanschap, de aandacht voor de menselijke kant van ons bedrijf, dát vinden wij belangrijk.”