Een club mensen van zes organisaties is een ecosysteem aan het ontwikkelen. Een soort organisch geheel van om elkaar heen cirkelende uitvinders en telers, specialisten en generalisten, verbinders en verwezenlijkers. Doel: de robotisering in de tuinbouw van de grond te krijgen en op een hoger plan.
Elk oogstseizoen voelen telers de afhankelijkheid van voldoende personeel. Dit voorjaar meer dan ooit door de coronacrisis. Ongeduldig wordt dan ook vooruitgekeken naar de tijd dat robots het vele handwerk kunnen overnemen in de kassen, velden en boomgaarden.
Colinda de Beer van InnovationQuarter en Matthijs van den Beukel van World Horti Center zijn druk met de bouw van kennisplatform RoboCrops. Een project dat in april had zullen culmineren in een groot tweedaags evenement om zoveel mogelijk vraag en aanbod rond tuinbouwrobotisering bij elkaar te brengen.
Simpel of complex robotiseren
Robotisering kun je zo eenvoudig en zo ingewikkeld maken als je maar wilt. De eenvoudige versie is: je bouwt een robot die precies hetzelfde doet als een menselijke oogstmedewerker, maar dan wanneer en zo lang je maar wilt. De ingewikkelde versie is die van een compleet ecosysteem.
Matthijs van den Beukel: “Het is veel meer dan alleen techniek. Het is ook een complexe combinatie van belangen, van commercieel gevoelige informatie, patenten, gespecialiseerde kennis op gebied van tuinbouw en van robotisering. En dat laatste valt dan weer uiteen in allerlei onderdeeltjes, die op zich weer specialismen vormen. Want een robot moet kunnen zien met allerlei camera’s en sensoren, moet kunnen denken met AI-modellen en moet kunnen handelen, waar allerlei geavanceerde mechatronica voor nodig is.”
Colinda de Beer: “En dan moet het geoogste product de logistiek in, waar ook weer allerlei robotica voor beschikbaar is of kan gaan komen. Je kunt al die opeenvolgende specialismen zien als legoblokjes. Die kun je naar believen toevoegen aan je systeem. Zodat die ook ziekten en plagen kan scouten of een scherpere oogstprognose kan leveren.”
Je kunt het ook te ingewikkeld maken, kun je dan denken.
Matthijs: “Daarom is het goed om partijen in zo’n ecosysteem bijeen te brengen. Een divers platform met zoveel mogelijk verschillende expertises en belanghebbenden, die vragen en oplossingen kunnen uitwisselen. In het economisch verkeer gaat dat niet zo makkelijk. Dan gaan de gesprekken vaak één op één. In alle openheid kijken en vergelijken, zoals tuinders traditioneel gewend zijn, kan dan niet zomaar.”
Colinda: “Die patenten en copyrights, die bestaan nu eenmaal. Wat we in RoboCrops willen, is om in het voorstadium daarvan informatie uit te wisselen. Je kunt dan denken aan een robotbouwer die in één ding heel goed is, bijvoorbeeld in grijpertechniek. Maar die zijn robot laat oefenen op een nep-tomatenplant met rode balletjes aan touwtjes.”
Naarmate er meer en meer heel specifieke specialismen ontstaan, wordt de rol van de generalist belangrijker. In de renaissance heette dat een ‘homo universalis’, Leonardo da Vinci die én schilder was én luchtvaartpionier én medisch denker én ontwerpen maakte voor het open neer laten bewegen van theaterdecors.