SBB-diner inspireert en zet aan tot actie - World Horti Center
01.11.2019

SBB-diner inspireert en zet aan tot actie

Ruim 150 vertegenwoordigers uit beroepsonderwijs en bedrijfsleven, beleidsmakers en politici gingen tijdens het SBB-diner op 30 oktober in World Horti Center met elkaar aan tafel en in gesprek over het opleiden in de praktijk voor de arbeidsmarkt van morgen.

Naast inspiratie door keynotes leiden de gesprekken aan tafel in meerdere gevallen direct tot boter bij de vis. Zo wordt ter plekke een plan bedacht om duizend mensen aan het werk te krijgen in een grootwinkelbedrijf, spreken directies van grote door SBB erkende leerbedrijven af om vaker in SBB-verband samen te komen om kennis te delen, en worden door de aanwezigheid van wethouders de banden in de regio stevig aangehaald.

Fantastische mix van genodigden
SBB-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming is opgetogen over de fantastische mix van op uitnodiging van SBB naar World Horti Center gekomen deelnemers, waar onderwijs en bedrijfsleven dagelijks bewijzen dat ze veel aan elkaar hebben en van elkaar leren als ze in hetzelfde pand zitten. Want, aldus Dezentjé Hamming, “student van de toekomst zijn we allemaal.”

Duurzaamheid de klas in brengen
Ondernemer, publicist en duurzaamheidsexpert Anne-Marie Rakhorst betoogt dat de circulaire economie kansen oplevert: “De transitie gaat niet zonder chaos. Als je dat maar bedenkt, krijg je juist meer rust.” Rakhorst ervaart dat jongeren vrij automatisch het onderwerp duurzaamheid zélf de klas in brengen en later, bijvoorbeeld als ze een studentbedrijf oprichten, ook in de praktijk brengen.

In een halfuurtje van Amsterdam naar Parijs
CEO Tim Houter van de Delftse startup Hardt Hyperloop vertelt dat reizen in een tunnelbuis met 700 km per uur nu echt snel dichterbij komt. Hij ziet het belang van goede vakmensen om zijn 10 duizend kilometer lange netwerk met wereldwijde vertakkingen daadwerkelijk mogelijk te maken. Het bedrijf verwacht binnen tien jaar reizigers bijvoorbeeld in een halfuurtje van Amsterdam naar Parijs te kunnen brengen.

Pilot met mbo-certificaten
Minister Ingrid van Engelshoven van OCW bevestigt dat leren in de praktijk ook voor zij-instromers van pas komt. Ze ondersteunt het pleidooi van SBB-directievoorzitter Hannie Vlug dat praktijkleren in het mbo veel kansen biedt voor het om- en bijscholen van werkenden en werkzoekenden. Een pilot met mbo-certificaten in de thuiszorg onder regie van SBB bewijst al dat het mogelijk is.

Studenten van MBO Westland
De praktische ondersteuning en aankleding voor het SBB-diner 2019, met als thema ‘De kracht van de praktijk – opleiden in de praktijk voor de arbeidsmarkt van morgen’, was in goede handen van studenten van MBO Westland. Dansers van de Albeda Danscollege verzorgden het entertainment en WorldSkills-deelnemers Jasper Olthuis en Sander Damsma deelden hun ervaring met leren in de praktijk.

Elkaar vinden en versterken
Om te kunnen blijven inspelen op de continu veranderende arbeidsmarkt, is het van groot belang dat beroepsonderwijs en bedrijfsleven elkaar vinden en versterken. Gedurende het jaar faciliteert SBB het onderlinge gesprek. Eens per jaar doen we dat onder het genot van een diner, op een bijzondere locatie, begeleid door inspirerende keynote speakers.

Gepubliceerd door Beroepsonderwijs bedrijfsleven op 31 oktober 2019.