Sector bijgepraat over uniek project in New York - World Horti Center
12.03.2020

Sector bijgepraat over uniek project in New York

World Horti Center organiseerde gisteren in samenwerking met NethWork een inspirerende bijeenkomst over de rol van tuinbouw als onderdeel van de tentoonstelling ‘Countryside, the Future’, samengesteld door de bekende Nederlandse architect Rem Koolhaas.

Op 20 februari is een uniek project van start gegaan op Fifth Avenue, New York City. Op de stoep van het Guggenheim Museum. De tuinbouwsector heeft haar handen ineen geslagen om de wereld te laten zien waar we toe in staat zijn. Midden in de stad of in de woestijn, in een kas van 100 hectare of in een productie unit van 15 x 5 x 5 meter; duurzame, gezonde en betaalbare groente telen kan inmiddels overal.

In een tijdsbestek van acht maanden hebben World Horti Center, Priva, Infinite Acres, 80 Acres, Hortilux Schreder, Rijk Zwaan, Grodan, Koppert Cress, BOM Groep, Koppert Biological Systems en PATS Drones alle Nederlandse dagbladen gehaald, maar ook de New York Times en vele vooraanstaande Noord-Amerikaanse media.

De komende zes maanden worden naar verwachting 50.000 cherrytomaten geproduceerd op de stoep in New York. Drie keer niks misschien, maar de gemiddelde New Yorker slaat steil achterover. En dat gebeurt met LED verlichting, biologie en natuurlijk recirculatie van water en voedingsstoffen. Voedselproductie onder het motto 'Educated by Nature'. Naar verwachting zullen de komende zes maanden zo’n half miljoen bezoekers dit met eigen ogen bekijken.

Tijdens de bijeenkomst in het WHC nam Ed Kester allereerst de zaal letterlijk mee naar New York en liet ze de productiemodule op 5th Avenue binnenstappen. Sprekers Stephan Petermann van bureau Mann en Clemens Driessen van Wageningen UR lichtten toe hoe enerzijds de tentoonstelling tot stand kwam en anderzijds hoe de technologie en innovatie uit het Westland hun plek kregen in ‘Countryside, the Future.’  Ed Smit vertelde hoe de samenwerking met architect Rem Koolhaas tot stand kwam en John Meijer van de BOM Groep deelde zijn persoonlijke ervaringen met de zaal en waarom het juist voor BOM Groep belangrijk is bij een dergelijk project betrokken te zijn.

Nu de tentoonstelling geopend is, is het World Horti Center is de perfecte landingsplaats voor iedereen die na het zien van de expositie in ‘’the Big Apple’’ meer wil weten over de kennis en technologie die hier in Nederland op grote schaal wordt toegepast. Vanuit het WHC zal de internationale pers en media wegwijs gemaakt worden in wat ook wel genoemd wordt het Silicon Valley van gezonde, duurzame en betaalbare voedselproductie. Het wordt tijd dat we de wereld gaan vertellen waar we toe in staat zijn. De wereld vraagt erom. Of zoals Rem Koolhaas zou zeggen: ‘de toekomst van de wereld ligt op het platteland, niet in de stad.’

Gepubliceerd in Goedemorgen Sierteelt op 12 maart 2020