Het gros van de 150 bezoekers aan de congres bestond uit vrouwelijke geneeskundestudenten die de extra-curriculaire cursus over levensstijl en voeding (SELF) al in hun avonduren hadden gevolgd. Geneeskundestudenten lopen inmiddels warm voor leefstijlgeneeskunde, maar hoe brengt een jonge arts zijn of haar vergaarde kennis in praktijk? Volgens Tamara de Weijer kost het maar 30 seconden van het 10-minuten-durend consult om leefstijl ter sprake te brengen. Toch lopen geneeskundestudenten die het congres bezochten tegen obstakels aan. Hoe breng je bijvoorbeeld leefstijlsuggesties ter sprake tijdens je co-schappen, zonder een sneer te krijgen van je begeleidende arts?
SELF-cursus populair
Stichting Student en Voeding is pas vorig jaar opgericht, maar kan nu al bogen op de onder studenten populaire SELF-cursus. Die wordt inmiddels op alle 8 medische faculteiten in ons land aangeboden. Eind maart 2019 wordt de SELF-cursus in Amsterdam waarschijnlijk daadwerkelijk geaccrediteerd, een primeur. De cursus is zelfs zo populair dat Student en Voeding die ook beschikbaar wil stellen voor andere disciplines, zoals huisartsen in opleiding.
Linda
Bij de workshops van het congres zaten alle zalen vol. Vooral het persoonlijke verhaal van Linda, al 14 jaar MS patiënt, maakte indruk. MS is een progressieve ziekte en met medicijnen wordt er weinig vooruitgang geboekt. Voeding Leeft heeft een programmamet een combinatie van dieet en coaching. Linda was 100% afgekeurd voor werk en moest meerdere keren per dag een dutje doen door alle inspanning. Met het programma doet ze inmiddels weer een dag in de week vrijwilligerswerk. Een voorbeeld uit de praktijk wat veranderingen in leefstijl kan doen.