Terugblik PARperfect Kennisbijeenkomst in het World Horti Center - World Horti Center
23.09.2021

Terugblik PARperfect Kennisbijeenkomst in het World Horti Center

Een interessante avond dat volledig in het teken stond van de PARperfect schermoplossing.

Op dinsdagavond 21 september organiseerde Svensson de PARperfect Kennisbijeenkomst in het World Horti Center in Naaldwijk. Siertelers werden door experts en andere gebruikers bijgepraat over de mogelijkheden en voordelen van de PARperfect schermoplossing en het belang van een egaal lichtniveau voor iedere plant.

De eerste presentatie is gegeven door Anja Dieleman, onderzoeker aan de Wageningen UR Glastuinbouw, over het belang van het sturen op egaal lichtniveau. Licht is de belangrijkste productiefactor van de glastuinbouw. Op het moment dat het licht hoogwaardig diffuus gemaakt kan worden, door bijvoorbeeld het gebruik van klimaatschermen, kun je een hoger lichtniveau toestaan. Stabiel licht heeft daarnaast invloed op fotosynthese, planttemperatuur en het voorkomen van lichtschade.

Aansluitend legt Bart Bakker, adviseur van Svensson, uit hoe je met PARperfect jaarrond het optimale lichtniveau kunt realiseren. Bij deze schermoplossing wordt uitgegaan van een combinatie van minimaal twee schermen. Het onderste scherm is het Harmony PARperfect klimaatscherm. De unieke hoge diffusiteit van PARperfect zorgt ervoor dat al het licht gelijkmatig over de planten wordt verdeeld, ideaal voor alle teelten die in de zomer geschermd moet worden tegen te felle zon.

Vincent Jalink van Phenovation vertelt enthousiast over de CropObserver, waarmee je met continue meting de efficiency van de fotosynthese kan meten. De CropObserver is een goede aanvulling voor het autonoom aansturen van PARperfect schermen.

Na de koffiepauze is Svensson klimaatexpert Ton Habraken aan het woord over Climate House, de nieuwe adviesdienst van Svensson. Duurzaam klimaatadvies op basis waarvan de teler een beter inzicht kan krijgen in het kasklimaat, zodat de kwaliteit van de teelt verbeterd kan worden. Met de hulp van Climate House kan een teler vanaf dag 1 optimaal gebruik maken van de PARperfect schermoplossing.

Tot slot het panelgesprek met 2 succesvolle gebruikers, de telers Thom Persoon (Forever Plants Group) en Glenn Langelaan (Karma Plants), over hun ervaringen. Bij Thom is het PARperfect vorig jaar geïnstalleerd. Het eerste voorjaar is nu geweest en het bevalt super goed. Het licht wordt duidelijk goed verdeeld. Bij Glenn is het in de nieuwe afdeling geïnstalleerd. Met PARPerfect in combinatie met een derde installatie met LUXOUS 1147 FR is er maximaal licht in de winter en optimaal licht in de zomer. Tijdens het event was er, onder leiding van Jeannette den Boer volop gelegenheid om vragen te stellen. Als afsluiter een half uurtje netwerken en informatie uitwisselen.

Gepubliceerd door Bloemen & Planten nieuws op 23 september 2021