Tomaten kweken met behulp van computers, kan dat echt? - World Horti Center
20.04.2019

“Tomaten kweken met behulp van computers, kan dat echt?”

Big data in de tuinbouw

“Groene vingers, groene ogen én groene computers: dat is de tuinbouw van de toekomst” zegt Olaf van Kooten, lector Duurzame verbindingen in de Greenport, tijdens de plenaire opening van het event ‘Kick off: Big Data at Ideal Research Greenhouse Lab’ in World Horti Center. “Telers kunnen niet meer alleen vertrouwen op hun intuïtie als ze gewassen kweken. Ze moeten ook kunnen zien hoe een plant reageert. En ze hebben computers nodig, want ze gaan steeds meer meten in de kas. Om al die gegevens te verwerken heeft die teler straks jullie IT-kennis nodig!” Voor sommige studenten Informatica en Business IT & Management (BIM) in de zaal is dat best een verrassing: “Nooit bedacht dat ik straks misschien help zo’n sappig tomaatje te kweken!”

Zes meter hoog zijn de tomaten in de kas van het Ideal Research Greenhouse Lab in het World Horti Center. Ze hangen vol glimmend rode tomaten: van cherrytomaten en honingtomaten tot trostomaten en vleestomaten. Met hun wortels staan ze in kleine kweekbakken waar allerlei draden uitkomen. Rondom hun stengels zitten kleine vierkante sensoren en overal in de kas hangen kastjes met displays.

“Echt alles aan deze tomaten wordt gemeten”, vertelt Ary de Jong, teeltmanager bij Demokwekerij Westland, tijdens een rondleiding door het lab. “Hoeveel water, voeding en C02 de planten krijgen. Hoe groot de bladeren zijn en hoeveel bloembladeren een bloem heeft. Hoe de plant reageert als het iets warmer wordt of als we een raam openzetten. Al die gegevens voeren we in de computer in. En op basis daarvan bepalen we onze koers. Ons uiteindelijke doel? Met zo min mogelijk inspanningen en grondstoffen de beste tomaten krijgen. En ook nog zorgen voor een zo constant mogelijke opbrengst. Dan krijgen we de beste prijs.”

“Ik had echt geen idee dat dit allemaal kon. Bij het vakgebied big data denk je eerder aan een baan in de beveiliging, de telecom of de financiële sector, maar minder snel aan de agrarische sector. Terwijl me nu wel duidelijk is dat daar ook echt een toekomst ligt,” zegt Jeroen van den Bulk, student Informatica.

Verrassende inzichten
De IT-studenten zijn tijdens dit event al met velen aanwezig. Voor hen vormt het namelijk de start van hun project. Jeroen van den Bulk, student Informatica heeft zelf familie in de landbouw, maar is toch verbaasd over wat hij heeft gehoord deze ochtend: “Ik had echt geen idee dat dit allemaal kon. Ik zou er graag wat meer over te weten komen. Ik volg nu een minor in big data. Bij zo’n vakgebied denk je eerder aan een baan in de beveiliging, de telecom of de financiële sector, maar minder snel aan de agrarische sector. Terwijl me nu wel duidelijk is dat daar ook echt een toekomst ligt.”

Studenten BIM Eduardo Goncalves Aguiar en Dewi Cadat doen een minor in datadrivenmanagement. “Voor ons is dit een vakgebied voor de toekomst. Op dit moment volgen we specialisaties bij andere bedrijven, maar de tuinbouw is zeker iets om in je achterhoofd te houden. Ik denk ook dat wij als BIM'ers een waardevolle bijdrage kunnen leveren voor telers. We kunnen namelijk goed bepalen wat meten oplevert voor een ondernemer in tijdwinst en omzetstijging.”

"Wij kunnen een waardevolle bijdrage leveren voor telers. We kunnen namelijk goed bepalen wat meten oplevert voor een ondernemer in tijdwinst en omzetstijging,” aldus Eduardo en Dewi, studenten Business IT & Management

Optimaal samenwerken
De Chinese studentes Zhou Xinyu en Zhao Wenjing zijn kind aan huis in dit lab. Zij volgen het double degree-programma Tuinbouw & Agribusiness van Inholland en studeren de laatste twee jaar van hun studie in Nederland. Onder begeleiding van (docent)onderzoeker Amora Amir doen zij onderzoek naar de teelt van tomaten. Ze houden er een presentatie over voor de andere studenten: “Tijdens ons onderzoek hebben we echt enorm veel gegevens verzameld. We hebben alles aan de gewassen gemeten, deels met de hand, maar ook automatisch met speciale software. En we hebben gebruik gemaakt van de faciliteiten in het lab, zoals klimaat- en irrigatiegegevens. Al die data hebben we met hulp van Amora geanalyseerd.”

De komende weken gaan de Chinese studentes in het lab samenwerken met studenten Informatica op advies van Amora. Ze krijgen tot eind juni de tijd om drie projecten te voltooien op het gebied van big data in de Smart Horticulture-sector. Zhou: “We kunnen echt veel van elkaar leren. Wij weten veel van planten en teelt en kunnen dus aangeven wat we graag willen meten. Zij kunnen slimme modellen bouwen om al onze meetgegevens te verwerken. En wij duiden vervolgens weer wat je ziet gebeuren in een tabel of grafiek.”

Geplaatst via Inholland.nl

Tekst en beelden: Hogeschool Inholland