Topgrasmat door 'wonderlampen' waar ook tomaten goed door groeien - World Horti Center
02.10.2019

Topgrasmat door 'wonderlampen' waar ook tomaten goed door groeien

Als een tomaat goed groeit dankzij ledverlichting, dan moet het met gras in voetbalstadions ook lukken, dachten ze bij Hortilux. Zij voerden LED-proeven uit in een state-of-the-art klimaatcel van Green Simplicity in World Horti Center.

In Schotland gruwen ze werkelijk van voetballen op kunstgras en ze zullen dan ook nooit plastic sprieten in hun stadions gaan neerleggen. Maar met de af en toe erbarmelijke weersomstandigheden in het Verenigd Koninkrijk is het een enorme uitdaging om het gras goed te houden. Groeilicht op het veld helpt daarbij, maar welke kleur lampen is nou het beste voor de grasmat? Daar komt Hortilux uit Monster om de hoek kijken. Het Westlandse bedrijf onderzoekt momenteel in een speciale klimaatkamer welke combinatie van gekleurde ledlampen het beste is voor de Britse voetbalvelden, die het gedurende het seizoen vaak zwaar te verduren hebben.

Als tomaten, paprika's en chrysanten het goed doen met behulp van groeilicht, dan moet dat met gras ook lukken, dachten ze twintig jaar geleden bij Hortilux Schréder. Inmiddels beschikken meer dan honderd voetbalstadions over de hele wereld over lampen die de groene sprieten in topconditie moeten houden. En met ledverlichting moet dat nóg beter kunnen.

Proeven
Om met eigen ogen te kunnen zien hoe de nieuwe proeven met de verschillende kleuren ledlampen, in combinatie met onder meer CO2 en luchtvochtigheid verlopen, komt David Roxburgh zelf een kijkje nemen. Hij is de zogenoemde head groundsman van Glasgow Rangers, waar Feyenoord onlangs nog met 1-0 van verloor op Ibrox Park.

De klimaatkamer van Hortilux staat in het World Horti Center in Naaldwijk. Daar zijn veel Westlandse bedrijven gevestigd om daar hun klanten te kunnen verwelkomen. In de klimaatkamer staan vier verschillende opstellingen met ledlampen in verschillende kleuren. De verschillen tussen de grasmatjes die onder de lampen staan is énorm. Roxburgh bekijkt van alle vier de matjes een pluk gras en stelt dat een combinatie van twee van de vier de ideale grasmat zou vormen. ,,De wortels zijn heel erg belangrijk", start hij zijn relaas in onvervalst Schots dialect. ,,En het gras moet goed dik zijn, maar ook weer niet te snel groeien want dan blijf je maaien. En dan gaat er ook veel energie verloren."

Grasmat
Een goede grasmat maken is niet zomaar een klusje, maar pure wetenschap, zo blijkt. ,,Zet tien groundsmen bij elkaar en ze praten 24 uur uur lang aan één stuk door over gras", mengt Mark Sinnett zich in het gesprek. Hij is van TLS, een Noors bedrijf dat de systemen maakt waarmee de lampen op het veld kunnen worden gereden en verplaatst. Sinnett werkt vanuit Manchester en kent Roxburgh al jaren. ,,De lampen moeten makkelijk verplaatst kunnen worden en overal op het veld neergezet kunnen worden, zelfs in de donkere hoekjes."

Daar zijn ze bij Glasgow Rangers, één van de donkerste stadions ter wereld, aardig in geslaagd, want de grasmat is dankzij het groeilicht in perfecte conditie. ,,En dat terwijl we er dit seizoen al 21 wedstrijden op gevoetbald hebben", zegt Roxburgh. ,,In het verleden was het veld na vijf wedstrijden al slecht, maar nu is het uitstekend. Veel clubs komen dan ook een kijkje nemen. En natuurlijk helpen we elkaar, want goede velden zijn voor iedereen belangrijk." Er gaat niets boven een goede grasmat van échte sprieten, wil de Schot er maar mee zeggen. Hij begrijpt er dan ook helemaal niks van dat er clubs zijn die op kunstgras voetballen. ,,Het spel is anders en het levert veel blessures op", zegt hij. ,,Tuurlijk, je moet investeren in een goede grasmat, maar dat kost echt geen kapitalen en die investering betaalt zich altijd terug."

,,Zelfs toen Rangers failliet was en op een lager niveau speelde, investeerden ze nóg in de grasmat in het stadion", weet Paul van der Valk van Hortilux, voor wie het groeilicht in de voetbalstadions relatief gezien maar een kleine tak vak sport is. Maar wel een mooie. ,,Het is prachtig dat je elementen uit de glastuinbouw voor andere doeleinden kunt gebruiken", zegt hij. ,,En we blijven doorontwikkelen. Met ons huidige onderzoek met ledverlichting proberen we de perfecte omstandigheden te vinden voor het gras. En die zijn in Engeland natuurlijk weer heel anders dan in Spanje." Kortom, alles voor het beste voetbalveld. Zolang het maar geen kunstgras is.

Gepubliceerd door AD op 2 oktober 2019.