Tweede poging belichting in Tomberry gaat lekker - World Horti Center
24.01.2020

Tweede poging belichting in Tomberry gaat lekker

"we telen nu minder vegetatief"

In september 2019 is begonnen met een belichtingsproef voor Tomberry. Het doel van deze proef is om te onderzoek hoe de Tomberry reageert op groeilicht en of het mogelijk is betrouwbare kwaliteit onder deze omstandigheden te telen. De proef, op verzoek van Eminent Seeds, is uitgevoerd in World Horti Center.

Tweede poging
Het is de tweede proef, nadat in een eerste poging nog wat fouten werden gemaakt. Zo werd het gewas te vegetatief geteeld met als gevolg een te slechte zetting en een lagere productie, vertelt Jan van Heijningen van Eminent tegen vlogster Linda. 

Tomberry is een speciaal ras dat een compleet andere benadering vereist ten opzichte van iedere andere tomaat, aldus het Eminent-team. Op grote, sterk vertakte trossen groeien tomaatjes van gemiddeld 1,5 gram. De plant is erg dun, open en iel maar moet toch generatief geteeld worden. Daarnaast is vooral voldoende verdamping is heel belangrijk.

Sturen op de kop en trosvorming
Met een onbelichte teelt van de Tomberry heeft Eminent inmiddels veel ervaring. Maar sinds september 2019 kijken Tomberry-experts Jan van Heijningen en Peter Klapwijk hoe het gewas en product reageert onder de lampen.

Bekijk de bevindingen in onderstaande vlog. Jan vertelt daarin aan vlogster Linda dat vooral gefocust wordt op de kop van het gewas, de bovenste 50 centimeter en de trosvorming. Hoe lang is de tros, hoeveel bloemen legt het gewas aan, daarop wordt gestuurd. 

Gepubliceerd door Groentennieuws op 23.01.2020