Westland heeft een wereldprimeur met een waanzinnige dynamiek - World Horti Center
26.02.2018

‘Westland heeft een wereldprimeur met een waanzinnige dynamiek’ 

Vol trots loopt Jaap van Duijn rond in World Horti Center. Het is zo uniek omdat de werelden van overheid, onderwijs, ondernemers en onderzoek hier samen komen. Een echte wereldprimeur.Alles komt in een stroomversnelling en de dynamiek tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven is waanzinnig

Het iconische gebouw World Horti Center opent in maart 2018 officieel de deuren. Vier o’s komen samen op een campus in het Westland, tegenover Royal FloraHolland. School en onderwijs, proeftuinen voor onderzoek, de jaarrond vakbeurs en een ontmoetingsplek voor brede doelgroepen. Van Duijn vindt het meer dan logisch dat het Westland de plek is. “Niet alleen in cijfers heeft het Westland als tuinbouwsector een groot aandeel. De innovatie vindt hier plaats en de sterke lokale ondernemersmentaliteit helpt ons wereldwijd verder. Eindelijk stappen we over onze bescheidenheid heen, openen we onze deuren en vertellen we dit aan de hele wereld. Samen kunnen we mondiale doelen realiseren.”

World Horti Center omarmt de volledige Nederlandse glastuinbouwsector onder één dak. Van Duijn legt uit: “Jaarlijks koppelen we hier 25.000 vakmensen aan elkaar om wereldwijd het verschil te maken. De overheid kan hier projecten initiëren en betrokkenheid tonen. We willen een structureel platform zijn en het gesprek richting provincie, ministerie van Landbouw en Brussel faciliteren. Het onderwijs is hier tuinbouwgericht en vernieuwend. We integreren dit op alle niveaus, van mbo tot universiteiten in de sector. Het aanwezige bedrijfsleven in World Horti Center vertegenwoordigt zowat de helft van de totale exportomzet van de glastuinbouw in bloemen, planten, groenten en fruit. Veel toeleveranciers uit de geavanceerde techniektoepassingen, zaden en veredelingsbedrijven en logistieke sector zijn hier permanent aanwezig. Het is echt de crème de la crème bij elkaar! Tot slot heeft Proeftuin Zwaagdijk een prominente onderzoeksplaats in het centrum. Een werelds glastuinbouwcentrum, op neutraal terrein, waar we met z’n allen kennisdelen, innoveren en nog beter samenwerken! ”

“Jaarlijks koppelen we 25.000 vakmensen aan elkaar in World Horti Center om wereldwijd het verschil te maken.”

Jong talent

World Horti Center heeft een belangrijke focus op jong talent. “Zonder een nieuwe instroom van jonge mensen kan onze branche zich niet verder en snel genoeg ontwikkelen,’’ legt Van Duijn uit. “Talent hoort dus altijd en overal centraal te staan. We moeten talent kweken. Dat begint bij de juiste opleidingen, afgestemd op de daadwerkelijke behoeften van bedrijven, maar ook door het stimuleren van de motivatie bij studenten. Dan halen we echt het talent naar boven.”

De aansluiting van hbo-opleidingen op de reeds beschikbare, middelbare beroepsopleidingen noemt de grondlegger een geschiedkundig moment. “Hoger onderwijs naar het Westland brengen is geschiedenis die dit jaar geschreven wordt. Een wens die eindelijk vervuld wordt. De toestroom van nieuwe leerlingen is fantastisch. Zij kunnen ons het hightech tuinbouwvak bijbrengen. Met de komst van World Horti Center komen initiatieven in een stroomversnelling!” Van Duijn is ook laaiend enthousiast en vooral enorm trots over de oprichting van de Greenport Hub, een samenwerkingsverband van de universiteiten Leiden, TU Delft en Erasmus. “Vanuit het hoogste onderwijsniveau is er voor het eerst daadwerkelijk belangstelling voor tuinbouwbedrijven. Die samenwerking gaan we hechter maken met hackathons en interactieve colleges voor studenten en bedrijven. Bijzondere colleges waar je gewoon gratis naar toe kunt, ik had er niet van durven dromen! En nu is het al werkelijkheid…”

“Met de komst van World Horti Center komen initiatieven in een stroomversnelling!”

Het imago van de tuinbouw als innovatieve sector moet volgens Van Duijn vooral buiten het Westland verbeteren. “Hightech bedrijven zoals Rijk Zwaan, Priva, Hoogendoorn, DFG en Lely hebben dringend jong talent nodig. Je kunt hier een kansrijke carrière maken, maar jonge professionals weten gewoonweg niet hoe gaaf het hier is. Ik geloof heilig in de groei van onze sector, maar dat kan alleen met de juiste mensen. Goede mensen zijn het grote kapitaal in elk bedrijf.”

Wereldverbeteraars in spe

De visie om bij de volgende generaties talent te scouten gaat volgens Van Duijn verder dan een verbreding van het opleidingsaanbod in het Westland. “Er is een belangrijke rol weggelegd voor de jeugd, dan heb ik het al over kinderen van 8 jaar. Zij denken nu al na over de vraag wat ze later willen worden. We moeten ze bewuster maken van de wereldproblematiek en de ontwikkelingsdoelen van de VN. Museon in Den Haag heeft een prachtige tentoonstelling die veelvuldig door scholen wordt bezocht. De verbinding met de glastuinbouw moet door Westlandse en Haagse scholen nog meer gemaakt worden. We hebben het in ons om de honger op te lossen met gezond voedsel dat op duurzame wijze geproduceerd wordt. We hebben nog jaren nodig om dit te realiseren, dat ga ik misschien niet eens meer meemaken… daarom hebben we die kleine jongens en meiden nodig! Zij kunnen echte wereldverbeteraars worden!” De ontwikkeling van een educatief programma in samenwerking met World Horti Center, locaties als Tomatoworld en de gemeente, ligt daarom voor de hand, aldus Van Duijn.

“We hebben die kleine jongens en meiden nodig. Ze kunnen echte wereldverbeteraars worden!”

Samenwerking en cocreatie

Nederland heeft met de tuinbouw als prominente sector goud in handen. “We werken er hard aan om ons beter te profileren en positioneren. We hebben een hoge kwaliteit en sterke innovatieve ontwikkelingen,” gaat Van Duijn verder. “Testlabs, vertical farming en de digitalisering zijn in volle gang. De tuinbouw is al goed voor circa 20 procent van de totale Nederlandse uitvoer (cijfers CBS), maar dat kan nog meer worden als we aansluiten op de grotere wereld en we samen uitdagingen aangaan. World Horti Center kan dit alles een enorme boost geven. We zetten vol in op samenwerking om innovatie te versnellen. Het is niet meer ieder voor zich.” Rondkijken en ook de cocreatie aangaan met andere sectoren is een must voor Van Duijn. “We wensen dan ook dat uiteindelijk andere sectoren zich rond deze campus gaan vestigen. Kennisinstellingen, ICT of innovatieve start-ups passen hier uitstekend. Er is een enorme vraag en noodzaak in de tuinbouw naar robotisering, mechatronisch of biobase industrie. We staan nu echt aan het begin van de toekomst.”

Geplaatst in Green Business Krant

Tekst: Sanne Bakker

Foto: Rolf van Koppen