Rico van Selm: ‘World Horti Center is voor het Westland megagoed.’ - World Horti Center
03.05.2017

Voor het Westland megagoed

Op het complex van World Horti Center komt tegen het gebouw van MBO Westland het atrium, een constructie van staal en glas. Erachter komt de kas van Demokwekerij Westland. Veel werk hiervoor wordt verricht door het bedrijf El Cinco.

Rico van Selm: ‘World Horti Center is voor het Westland megagoed.’

Op het complex van World Horti Center komt tegen het gebouw van MBO Westland het atrium, een constructie van staal en glas. Erachter komt de kas van Demokwekerij Westland. Veel werk hiervoor wordt verricht door het bedrijf El Cinco.

Rico van Selm (44) is samen met Marco Bulsing eigenaar van El Cinco uit Wateringen. Hij legt uit waar het bedrijf zich mee bezighoudt: “Wij zijn een montage- en demontagebedrijf. We bouwen van een garagebox en een serre in de tuin tot zoiets als waar we nu bij World Horti Center mee bezig zijn, maar dan vaak nog veel groter. Daarnaast plaatsen we watersilo’s en monteren we assimilatiebelichting. Ons werkgebied ligt voornamelijk in het buitenland. Smiemans verkoopt veel projecten over de hele wereld en wij monteren als onderaannemer veel voor hen. Zo hebben we voor de koningin van Engeland een serre gemonteerd en toen de koning van Koeweit daar op bezoek was, zei hij: ‘Dat wil ik ook!’ Vervolgens hebben we met zes man negen maanden in Koeweit gezeten en er een serre van 6000 m2 geplaatst. Westlanders weten eigenlijk niet wat wij doen. Ze denken vaak dat we alleen maar kassen slopen, maar dat doen we bijna niet meer. Het World Horti Center is een mooi zichtplekje: nu kunnen ze zien wat wij doen. Het is voor ons ook leuk. We zijn altijd veel van huis en ver weg en nu lekker dichtbij. Helemaal top.”

Staal

Een kijkje op de bouwplaats laat zien hoe er gewerkt wordt. Hoog van de grond zijn mannen bezig om platen op het dak van de staalconstructie te plaatsen. De werkzaamheden nemen heel wat weken in beslag. “We plaatsen de staalconstructie met alle vloerbalken en daarna de aluminium dakgoten en aansluitend monteren we de stegdoppelplaten. Dit is geen glas, maar een soort kunststof. Het staal kwam echter een beetje moeilijk los; wij gingen harder dan dat het gemaakt kon worden. Hierdoor is een beetje vertraging opgelopen maar die zijn we aan het inhalen. We zijn in week 12 begonnen en het atrium staat gepland tot week 25/26. Daarna gaan we verder met de kas. Het atrium is overigens een project van Smiemans en de kas van Zwirs Horti.”

School

Er is voor Rico nog een leuke bijkomstigheid. “World Horti Center krijgt een mooie uitstraling en het is voor het Westland megagoed. De Demokwekerij met de school en al die bedrijven: de leerlingen lopen zo de Westlandse bedrijven in. Mijn dochter gaat hier straks ook naar school. Het leuke is dat ik zelf helemaal mijn school niet afgemaakt heb. Ik wist alles beter dan de meester en nu bouw ik aan een school voor mijn eigen dochter!”

Geplaatst in Het Hele Westland d.d. 3 mei 2017

Tekst en foto: Geraldine Hindriksen