Atie de Gier heet iedereen vrolijk welkom en vertelt de aanwezigen dat ze maar liefst vier verschillende petten draagt: ze is directeur van MBO Lentiz, directeur van MBO Westland, penvoerder van de RIF- subsidie én lid dagelijkse leiding bij World Horti Center. Lachend: “Heel handig, als ik dus iets bij mezelf moet checken: “Even overleggen: vind ik dit een goed idee? Ja, laten we het doen!” Haha!” Een mooie baan in een mooie omgeving, waar ze vooral de samenhang die haar verschillende functies in zich draagt, kan benutten.
Hoe komen we aan genoeg mensen?
Bij World Horti Center zijn verschillende bedrijven gevestigd en woont het mbo als medebewoner. World Horti Center is hét kennis- en innovatiecentrum van de internationale glastuinbouwsector. De aanleiding voor de samenwerking, volgens de Gier: “We hadden te maken met twee problemen: Hoe komen we aan genoeg mensen? En hoe houden we hen op het niveau wat de technologische ontwikkelingen van hen vragen? En eigenlijk wilden we ook laten zien dat we in deze regio veel meer kunnen, dan komkommers en tomaten kweken.”
Zelfbewustzijn en ondernemerschap
Sinds anderhalf jaar wordt er in toenemende mate samengewerkt tussen het mbo en bedrijfsleven. Daarbij ligt de nadruk op zelfbewustzijn en ondernemend zijn. De Gier: “Elke mbo student zou zelfbewust moeten zijn van zijn of haar positie, om de kansen te krijgen die ze verdienen. Daarnaast zijn mbo’ers de uitvoerders van innovatie, een cruciale rol. Daarom stimuleren we hier ondernemend denken en handelen.” Intussen is de samenwerking zo succesvol dat er 1100 studenten ingeschreven staan en minister Van Engelshoven een kijkje is komen nemen.
Niet vanzelf
Maar de samenwerking ging niet vanzelf. De Gier: “In het begin was het echt zoeken, vooral naar wie welke rol pakt. Eerst verwachtten bedrijven namelijk dat wij, als onderwijsinstelling, de praktijkcases zouden bedenken. Maar dat is niet mogelijk, studenten krijgen ‘gewoon’ mbo onderwijs. Dat upgraden we met kennis en ervaring van het bedrijfsleven, mooie faciliteiten en technologische ontwikkelingen. Kortom: bedrijven komen met de innovatie vraagstukken, zíj zijn hiervoor de initiator.”
Succesfactoren
Wat zijn de succesfactoren van de samenwerking? Ten eerste is het belangrijk om te starten met het maken van heldere afspraken, het managen van verwachtingen en de verantwoordelijkheden voor alle partijen helder krijgen. Ten tweede, noemt de Gier, moet je werken aan het vertellen van je verhaal en blijven herhalen wat de meerwaarde is voor het bedrijfsleven.
Echte verandering
Daarnaast benadrukt de Gier dat het bepalend is om de samenwerking de juiste plek te geven in het onderwijs. Door het bedrijfsleven te borgen in het curriculum, geef je fundamenteel anders les. “Als we alleen maar gastlessen geven, leidt dit niet tot échte verandering in het curriculum”, zeg De Gier. “Daarom willen wij niet werken op basis van losse flodders. Zorg dus dat je maximaal flexibel bent om je onderwijs aan te passen naar wat nodig is. Wij hebben dus het totale curriculum veranderd en het bedrijfsleven een actieve rol gegeven. Best spannend.”