Zonder onderzoek, geen ontwikkeling - World Horti Center
31.05.2017

Zonder onderzoek, geen ontwikkeling

Bij Demokwekerij Westland aan de Zwethlaan in Honselersdijk is Jeroen Sanders aan het werk als manager onderzoek. In verschillende afdelingen wordt op divers gebied onderzoek verricht. Straks, in de nieuwe kas op het terrein van World Horti Center, kan dit onderzoek nog beter worden uitgevoerd.

Bij Demokwekerij Westland wordt onder één vlag samengewerkt aan onderzoek, innovatie en kennisoverdracht binnen de glastuinbouw. Jeroen Sanders (39 houdt zich ondertussen al weer tien jaar bezig met het onderzoek bij Demokwekerij Westland. Hij legt uit waar hij en zijn collega’s zich mee bezighouden: “Hier richten we ons op alles wat in de tuinbouw onder glas gebeurt. We zijn hoofdzakelijk bezig met bemesting, teelttechniek, klimaat en gewasbescherming. Er zijn hiervoor diverse onderzoekscompartimenten van verschillende groottes. Het is een breed spectrum waarin we specialistisch opereren, en tegelijkertijd heel veel oppakken. We gaan de diepte in met onze kennis en indien gewenst werken we met andere kennispartners samen.” 

Moderner

Op het terrein van World Horti Center wordt nu geheid voor de grote kas die daar zal verschijnen. “Op de nieuwe locatie zal qua onderzoek alles hetzelfde zijn, alleen hebben we daar natuurlijk een modernere kas met de nieuwste faciliteiten. De kas hier is in de loop der jaren steeds wat opgebouwd en het zijn inmiddels afdelingen van vijf tot vijftien jaar oud. De nieuwe kas wordt beter en gemakkelijker stuurbaar en met moderne standaarden. De kassen van nu zijn bijvoorbeeld steeds hoger geworden en zeker bij teeltproeven moet je natuurlijk wel de nieuwste technieken hebben.”

Jeroen vertelt enthousiast over zijn werk. “Het is echt leuk. Je bent met van alles bezig: van kleine beestjes tot sensoren. En je zit met heel veel factoren die van invloed zijn op het resultaat.”

Nummer 1

De verhuizing van de onderzoeken naar World Horti Center staat gepland vanaf december. Dat zal wel een behoorlijke operatie worden? “Jazeker. We zullen gefaseerd overgaan, want alle proeven zijn natuurlijk niet tegelijk klaar. Het zal mooi zijn als we daar kunnen werken. Ons inziens heeft Demokwekerij een goede naam en staat bekend als laagdrempelige en flexibele organisatie. Dat merken we ook regelmatig aan reacties van kwekers. En het is belangrijk dat we in het Westland iets behouden op het gebied van kennis en onderzoek. Zonder onderzoek is er geen ontwikkeling in de tuinbouw. We moeten de concurrentie met het buitenland aan blijven gaan en het is belangrijk om als onderzoekscentrum daarin mee te gaan. De Nederlandse tuinbouwsector staat nog steeds op nummer 1 in de wereld. En dat moeten we natuurlijk zo houden!”

Geplaatst in Het Hele Westland d.d. 31 mei 2017

Tekst en foto: Geraldine Hindriksen