Veel mensen willen het bijzondere concept zien - World Horti Center
01.03.2018

Veel mensen willen het bijzondere concept zien

Woensdag 7 maart gaat het prachtige World Horti Center officieel geopend worden door Koningin Máxima. Het gebouw blijkt echter al ruim voor deze opening een groot succes te zijn.

Peet van Adrichem, directeur van Demokwekerij Westland, is trots op het World Horti Center.

En hij is niet de enige die ziet hoe bijzonder dit is. “Alles is in volle gang en we hebben al duizenden bezoekers gehad. Bijeenkomsten, vergaderingen, meetings: we komen handen en voeten tekort om georganiseerd te krijgen waar vraag naar is. Zo’n nieuw gebouw is aantrekkelijk voor de mensen. Ze willen erbij zijn en het bijzondere concept van dit gebouw zien. Het gaat tot nu toe om mensen van aan de sector gebonden bedrijven. Voor kleine en grote groepen is het interessant om van alles te zien op het gebied van tuinbouwtechniek en productie en wij kunnen dit faciliteren. We hebben hier de vier o’s: ondernemers, onderzoek, onderwijs en overheid. Deze setting is geschikt om innovatie in een sector aan te wakkeren.”

 

Uitdaging

De krant Het Hele Westland heeft de bouw van het World Horti Center vanaf de eerste paal op de voet gevolgd. Diverse keren kwam Peet van Adrichem aan het woord om te vertellen over de ontwikkeling van het fraaie gebouw. Het ontwerp van het World Horti Center is grotendeels in zijn brein ontstaan en tijdens de bouw was hij overal bij betrokken. Op de vraag of het World Horti Center, met uitzondering van het gedeelte van MBO Westland, gezien mag worden als zijn kindje, reageert hij bescheiden: “Tja, wat moet ik zeggen? Je kunt wel stellen dat elk muurtje, elk dingetje is geworden zoals we het bedacht hebben. Ik overleg ook veel met mijn echtgenote Corrie en zo zijn ruimtes en kleuren ontstaan.” En het prachtige atrium dat je ziet zodra je het gebouw binnenstapt? “Het idee ervan is bij ons ontstaan en samen met de architect en alle vakmensen die hier aan het werk zijn geweest hebben we ervoor gezorgd dat het atrium geworden is wat het nu is.”

Op de dag van de opening organiseert Demokwekerij Westland diverse workshops waarmee de deelnemende bedrijven kunnen laten zien wat ze te bieden hebben. Voor Peet van Adrichem wordt het zijn laatste dag als directeur. Er is een opvolger aangesteld door Proeftuin Zwaagdijk waar Demokwekerij Westland sinds 2012 onderdeel van is. “Ik kijk terug op een zeer hectisch jaar maar met een mooi resultaat. Aan alle deelnemers van het World Horti Center nu de taak om ervoor te zorgen dat iedereen zich getriggerd voelt mee te gaan denken in het totaal. Stoppen als directeur was niet direct mijn eigen idee, maar het komt me nu wel goed uit. Ik ga me weer bezighouden met innovatie voor de glastuinbouw.”

 

 

Geplaatst in Het Hele Westland d.d. 28 februari 2018

Tekst en foto: Geraldine Hindriksen